Za većinu ljudi uživanje u čaši ili dve crvenog vina svakog dana može biti deo hedonističkog rituala, ali i deo zdravijeg načina života. Bez obzira na brojne moguće zdravstvene koristi, važno je ponoviti da unos veće količine alkohola sigurno donosi više štete nego koristi. Ukoliko niste sigurni da možete da održavate zdravu granicu, jedite grožđe ili bobičasto voće – i tako ćete u organizam uneti resteratrol, najvažniji antioksidativni sastojak pronađen u crnom vinu.
Moguće koristi za bolje zdravlje
Crveno vino (u našem jeziku i kulturi odomaćeno kao „crno“) je stotinama godina deo društvenih, verskih i kulturnih događaja. U srednjovekovnom dobu verovalo se da u manastirima monasi žive duže, delimično i zbog redovnog umerenog konzumiranje ovog vina. Poslednjih godina, nauka nagoveštava da u tim tvrdnjama može biti i istine potkrepljene istraživanjima. Prema studiji objavljenoj 2018. godine, umereno konzumiranje crnog vina može da ima pozitivnu vezu sa:
kardiovaskularnim bolestima
aterosklerozom
hipertenzijom
određenim vrstama karcinoma
dijabetesom tipa 2
neurološkim poremećajima
metaboličkm sindromom
Koji sastojci iz crnog vina mogu da poboljšaju zdravlje?
Svojim antioksidativnim, protivupalnim i lipidno-regulacionim efektima crno vino se svrstalo u grupu poželjnih namirnica, u propisanim količinama. Pravljeno od gaženog i muljanog tamnog grožđa, predstavlja bogat izvor resveratrola – prirodnog antioksidansa koji se nalazi u koži grožđa. Antioksidanti, kao što je poznato, smanjuju oksidativni stres u telu koji ima dokazane veze sa mnogim bolestima, uključujući rak i bolesti srca.
Zdrava hrana bogata antioksidantima uključuje voće, orašaste plodove i povrće. Celo grožđe i bobice bolji su izvor resveratrola od crvenog vina, a zbog zdravstvenih rizika povezanih sa prekomernim konzumiranjem alkohola, za mnoge mogu biti i bolji izbor. Ako je vaša dilema koje vino da izaberete, odgovor bi bio potvrdan – da, crno vino bi moglo biti bolji izbor od belog, ako vama odgovara.
Prema Američkoj asocijaciji za srce, resveratrol – antioksidant u crvenom vinu, može uticati na smanjenje visokog krvnog pritiska i povećati nivo HDL (dobrog) holesterola. Naučnici su 2006.godine ukazali da neka jedinjenja crnog vina nazvana procijanidini pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova. Mnogi kažu da ih pijuckanje alkoholnog pića opušta, ali rezultati objavljeni 2012. godine pokazali su da i bezalkoholno crveno vino može spustiti krvni pritisak. Ovo bi moglo biti zdravija opcija jer previše alkohola, a posebno crnog vina može izazvati povišen krvni pritisak i aritmiju, kao i nepravilan srčani ritam.